1. Haberler
  2. Dünya Siyaseti
  3. Rusya, Rus yanlısı ayrılıkçı oluşumlar olan Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri’nin bağımsızlığını tanıdı. Bunun anlamı ne?

Rusya, Rus yanlısı ayrılıkçı oluşumlar olan Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri’nin bağımsızlığını tanıdı. Bunun anlamı ne?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya, doğu Ukrayna’daki Rus yanlısı ayrılıkçı oluşumlar olan “Donetsk” ve “Luhansk” “Halk Cumhuriyetleri”nin bağımsızlığını tanıdı. Ayrıca, Başkan Vladimir Putin Rus birliklerini kendi topraklarına çekme talimatı verdi. Dünya topluluğu Rusya’nın eylemlerini sert bir şekilde kınadı ve düşmanlıkların tırmanması riskini duyurdu.

“Beylerbeyi Medya” olayların önemli bölümlerini sizin için topladı.

Ne oldu?

21-22 Şubat gecesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin , “DPR” ve “LPR” olarak adlandırılanların bağımsızlığını tanıyan bir kararnameyi imzaladı .

Bu, 2014’ten beri Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş için önemli bir olay. Bu ülkeler arasındaki çatışmadaki gerilim, Rusya’nın Ukrayna sınırına asker toplamaya başladığı 2021 yılının sonunda yeniden arttı.

Ocak 2022’den bu yana, Ukrayna’nın ana müttefiklerinden biri olan ABD makamları, Rusya’nın başkenti Kiev’e saldırmak da dahil olmak üzere Ukrayna’ya açıkça saldırmayı planladığını ilan ediyor.

Rus ordusunun 2014 ve 2015’te savaştığı görülse de, Rusya şimdiye kadar Ukrayna’ya karşı savaşa doğrudan dahil olduğunu reddetti .

Putin, Rusya Savunma Bakanlığı’na “DNR” ve “LNR” tarafından kontrol edilen bölgelere asker gönderme emri verdiğine göre, Rus ordusu ilk kez yaklaşık sekiz yıldır devam eden bir savaşta açık bir oyuncu.

“DNR” ve “LNR” nedir?

Ukrayna’nın Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki sözde “Halk Cumhuriyetleri”, Rusya yanlısı Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in devrildiği Ukrayna devriminden iki ay sonra, Nisan 2014’te ilan edildi.

“Cumhuriyetlerin” ilanı, o bahar Ukrayna’nın Kırım’ını işgal eden ve hala üzerindeki kontrolünü elinde tutan Rusya’nın desteğiyle geldi.

Aynı zamanda, resmi Moskova o sırada “DPR” ve “LPR” nin bağımsızlığını tanımadı, ancak her türlü desteği ve her şeyden önce askeri desteği sağladı. Bu, ayrılıkçı güçlerin Rusya’nın teknik desteğiyle giderek daha fazla Ukrayna şehrini ele geçirmeye başladığı savaşın başlamasına katkıda bulundu.

Eylül 2014’te, Rus ordusunun düzenli kuvvetleri ilk kez savaşa katıldı – bu, 2014 yazında daha önce işgal edilmiş bir dizi Donbass şehrinin kontrolünü yeniden kazanan Ukrayna ordusunun bir dizi başarısının ardından oldu. .

Birçok yönden, Rusya’dan gelen en güçlü baskı, Ukrayna’yı kendisi için pek yararlı olmayan ve diğer şeylerin yanı sıra taraflar arasında bir ateşkes ve net bir sınır çizgisinin kurulmasını sağlayan “Minsk anlaşmaları” altında imzalamaya zorladı.

Almanya Başbakanı ve Belarus, Rusya, Fransa ve Ukrayna cumhurbaşkanları 2015 yılında Minsk’te bir zirvede “Minsk Anlaşması”nı imzaladılar. Fotoğraf: Wikipedia.

O zamandan beri ayrılıkçılar Ukrayna’nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinin sadece bir kısmını kontrol ettiler. Ülkelerin büyük çoğunluğu ve tüm uluslararası kuruluşlar, ayrılıkçıların kontrol ettiği bölgeleri Ukrayna olarak kabul ediyor.

Putin’in “DNR” ve “LNR”nin bağımsızlığını tanıması, Minsk anlaşmalarının ihlalidir.

Ukrayna’nın tepkisi

Putin’in kararnamelerinden kısa bir süre sonra Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ulusa hitaben bir konuşma yaptı. Raporda, Ukrayna sınırlarının “Rusya’nın açıklamalarına rağmen” uluslararası toplum tarafından tanındığı gibi kalacağını kaydetti.

“Biz kendi toprağımızdayız. Hiçbir şeyden ve hiç kimseden korkmuyoruz. Kimseye bir şey borçlu değiliz. Ve kimseye bir şey vermeyeceğiz. Ve bundan eminiz. Çünkü şimdi Şubat 2014 değil, Şubat 2022. Başka bir ülke, başka bir ordu. Hedeflerden biri Ukrayna’da barış” dedi.

Zelensky, Rusya’nın eylemlerinin “barış çabalarını ve müzakere formatlarını” yok ettiğini vurguladı.

Vladimir Zelensky. Video mesajından ekran görüntüsü.

Uluslararası toplum nasıl tepki verdi?

Amerika Birleşik Devletleri, çoğu Avrupa ülkesi gibi, Rusya’nın kendi kendini ilan eden “DPR” ve “LPR” yi tanımasını kınadı.

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi başkanları Ursula von der Leyen ve Charles Michel , Rusya’nın eylemlerini “uluslararası hukukun açık ihlali” ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü olarak nitelendirdi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı , Rusya’nın eylemlerine ekonomik tedbirlerle karşılık vereceklerini kaydetti . Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron , BM Güvenlik Konseyi’nin acilen toplanmasını ve Rusya’ya yaptırım uygulanmasını istedi .

Amerika Birleşik Devletleri ayrıca yaptırımlar getirmeyi planlıyor – ABD Başkanı Joseph Biden bunu defalarca konuştu ve Zelensky ile bir telefon görüşmesinde tekrarladı.

BM ayrıca ayrılıkçı “cumhuriyetlerin” tanınmasını da kınadı. Örgütün resmi temsilcisi, Rusya’nın eylemlerinin “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal ettiğini ve BM Şartı ilkeleriyle bağdaşmadığını” kaydetti .

BM, “BM, Ukrayna’nın egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü tam olarak destekliyor” dedi.

BM Güvenlik Konseyi toplantısında neler söylendi?

22 Şubat gecesi BM Güvenlik Konseyi’nin acil toplantısı yapıldı.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo , “Önümüzdeki saatler ve günler kritik olacak, büyük bir çatışma riski gerçek ve ne pahasına olursa olsun önlenmelidir.” dedi .

Deutsche Welle, Dicarlo’nun aktardığına göre, “BM’nin en etkili organının bu kadar geç bir saatte bir toplantı yapması, Moskova’nın eylemlerinin ciddiyetini yansıtıyor […] Çatışmaya dahil olan tüm taraflar, düşmanlıkları sona erdirmeye odaklanmalı,” dedi.

BM Güvenlik Konseyi toplantısı. Fotoğraf: BM Haberleri.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, ülkesinin krize diplomatik bir çözüme hala açık olduğunu söyledi ve Rusya’nın Donbass’ta “yeni bir kanlı katliama” izin verme niyetinde olmadığına dair güvence verdi.

Ancak ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Putin’in “Minsk anlaşmalarını paramparça ettiğini” ve Rusya’nın mevcut eylemlerinin “açıkça Ukrayna’yı daha fazla işgal etmek için bir bahane yaratmaya çalışmanın temeli olduğunu” söyledi.

Rusya, Rus yanlısı ayrılıkçı oluşumlar olan Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri’nin bağımsızlığını tanıdı. Bunun anlamı ne?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Beylerbeyi Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin