1. Haberler
  2. Dünya Siyaseti
  3. Öğrenci Liderliğinden Şili Devlet Başkanlığına: Gabriel Boric

Öğrenci Liderliğinden Şili Devlet Başkanlığına: Gabriel Boric

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Öğrenci Liderliğinden Devlet Başkanlığına: 35 Yaşında Şili’nin Yeni Devlet Başkanı Seçilen Gabriel Boric

Şili’deki devlet başkanlığı seçimini ikinci turda kazanan Gabriel Boric, dünyanın en genç siyasi liderlerinden biri oldu.

35 yaşında, kendisini ılımlı sosyalist olarak tanımlayan Gabriel Boric, Şili genel seçimlerinin ikinci turunda oyların %55,7’sini alarak ülkenin yeni devlet başkanı oldu. Boric bu zaferle birlikte Şili tarihinin en genç devlet başkanı olma unvanını kazandı. Gabriel Boric zafer konuşmasında sosyal hakları genişleteceğini ve gelir adaletsizliğini ortadan kaldıracağını belirtti. Gelin, Gabriel Boric’in hayatına ve seçim zaferine yakından bakalım.

11 Şubat 1986 tarihinde Punta Arenas’ta doğan Gabrial Boric, adını ilk defa 2011 yılında yüksek öğrenimde kalitenin yükseltilmesini savunan büyük öğrenci gösterileri sırasında duyurdu

gabriel boric

Boric kitlesel öğrenci gösterileri olduğu dönemde Şili Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenim görüyordu. Ancak eğitimini tamamlamadan siyasete atılmaya karar verdi. 2013 yılında Magallanes bölgesinden bağımsız aday olarak seçimlere girdi ve Şili Kongresi’ne seçildi. Bir sonraki seçilerde yine büyük bir oy çokluğuyla milletvekili oldu.

Gabrial Boric, kravatsız, sakallı ve dövmeli görünümüyle daha önceki siyasetçilerin hiçbirine benzemiyordu

Öğrencilik yıllarında uzun saçlarını kestirdiğini söyleyen Boric, genellikle dövmelerini kapatan uzun ceketler giyiyor. Siyasi kampanyaları sırasında büyük bir içtenlikle daha önce kendisine obsesif-kompulsif tanısı konulduğunu halka paylaşmıştı. Boric böyle konuları açıkça konuşmanın faydalı olacağını düşünüyor. Bu nedenle kendisiyle ilgili hiçbir bilgiyi gizlemiyor.

Boric’e getirilen en büyük eleştiri onun siyasette deneyimsiz olması. Ancak kendisi de bunu kabul ediyor ve her defasında öğreneceği çok şey olduğunu belirtiyor

gabriel boric

Gabriel Boric kendisini “ılımlı sosyalist” olarak tanımlıyor

Son seçim kampanyasında neo-liberal ekonomik modeli tarihe gömeceğini söyleyen Boric, “süper zenginlerin” vergilerini yükseltmeyi düşünüyor. Aynı zamanda sosyal hizmet kapsamını genişleteceğini, tüm vatandaşlara sağlık sigortası sağlayacağını, eşitsizlikle mücadele edeceğini ve çevre bilinci oluşturacağını ifade ediyor. Öte yandan demokrasiyi koruma ve Şili demokrasisini geliştirme yönünde sözler veriyor.

Gabriel Boric, seçim kampanyası sırasında sadece şehirlere değil kırsal kesimlere de ulaşmayı başardı

gabriel boric

Şili’nin kırsal kesimlerinde yaşayan insanlar siyasette sağ ya da sol radikalizmini desteklemiyor. Bu nedenle kırsaldaki vatandaşlara ulaşarak onlara çeşitli vaatlerde bulunmak büyük önem taşıyor. Boric’in seçimlerden büyük bir zaferle çıkmasının en temel nedeni kırsalda yaşayan insanlara siyasi mesajlarını ulaştırabilmesi. Nitekim kırsal kesimlerde rakiplerine büyük puan farkları atmış olması bunu doğruluyor.

Şili bir zamanlar Latin Amerika’nın en istikrarlı ve güvenli ekonomilerinden biriydi. Şu anda ülkede büyük bir gelir dağılımı adaletsizliği yaşanıyor

Son yıllarda ülke sürekli yolsuzluk skandallarıyla gündeme geliyordu. Bu nedenle Şili’deki siyasi partilere büyük bir güvensizlik var. Birleşmiş Milletler’in son raporlarına göre Şili, dünyadaki gelir dağılımı uçurumunun en büyük olduğu ülkelerden biri. Öyle ki Şili nüfusunun en zengin %1’i ülkedeki servetin %25’ine sahip. Gabriel Boric tam da bu noktaya değinerek Şili’deki gelir dağılımın düzeleceğini ifade ediyor. Artık eşitsizliklerin ağır bedelini yoksulların ödemesine izin vermeyeceğini belirtiyor.

Gabriel Boric, seçimlerde seçmenlerin iki uçta kutuplaşmasına rağmen herkesin devlet başkanı olacağını ifade ediyor

gabriel boric

Şili’deki mevcut kongre şu an taban tabana zıt siyasi gruplar arasında bölünmüş durumda. Bu nedenle Gabriel Boric’in kongredeki eli çok güçlü değil. Boric’in önümüzdeki günlerde en önemli sınavı, kendisine oy vermeyen %44’ü nasıl kapsayacağı olacak. Yine de Şili halkı genç, dinamik ve kararlı bir devlet başkanları olduğu için geleceğe umutla bakıyor.

Öğrenci Liderliğinden Şili Devlet Başkanlığına: Gabriel Boric
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Beylerbeyi Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin