1. Haberler
  2. Dünya Siyaseti
  3. Putin Yönetiminde Yirmi Yıl

Putin Yönetiminde Yirmi Yıl

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Modern Rusya Enstitüsü, Vladimir Putin’in ilk cumhurbaşkanı seçilmesinin 20. yıldönümünü kutlamak için “ Putin yönetimindeki Rusya ” adlı yeni bir proje başlatıyor.

Putin yönetimindeki Rusya: 12.000 protesto, 2,5 milyon katılımcı, 11.000 tutuklu,* 1 hükümdar

26 Mart 2000’de Vladimir Putin , Rusya Federasyonu başkanlığına seçildi. O zaman, yirmi yıl sonra hâlâ ülkeyi yöneteceğini ya da Ocak 2020’de açıklanan bir anayasa reformunun onun daha uzun yıllar iktidarda kalmasına izin vereceğini pek kimse tahmin edemezdi.

20. yıl dönümü, durmak, geriye bakmak ve bazı sonuçlar çıkarmak için iyi bir bahanedir. Bu nedenle IMR, ülkenin siyasi gelişiminin daha eksiksiz, daha nesnel bir resmini yeniden yaratmaya çalışacağımız “ Putin yönetimindeki Rusya ”yı başlatıyor.

Çoğu ulusal ve batı medyası, Rusya’yı ele almak için Putin’e odaklanan bir yaklaşım benimsemiştir, ki bu böyle bir kişilik temelli rejimde şaşırtıcı değildir. Ancak sonuç olarak, sivil toplumdaki gelişmeler -Kremlin entrikalarından daha az önemli değil- genellikle gündemin dışında tutuluyor. Başka bir sorun, bu tür kapsam ve analizlerin kısa vadeli perspektifidir ve genellikle uzun vadeli nedenleri ve etkileri gizleyen (veya tamamen dışarıda bırakan) olur. Son olarak, Kremlin’in propaganda makinesi, hedef kitlelerin anlatılarını, duygularını ve fikirlerini manipüle etme, onları gerçeklerden uzaklaştırma ve gündemi daha da çarpıtma konusunda oldukça ustadır. 

Bu yeni IMR projesi iki bölüm halinde düzenlenmiştir – birincisi, Rus sivil toplumu sorununa adanmış bir dizi rapor ve ikincisi, son 20 yılda ulusu tanımlayan önemli olayların izini süren bir zaman çizelgesi . Raporlar, Putin’le ilgili anlatıların ötesinde ülkedeki sosyal ve siyasi gelişmelere daha dengeli bir bakış açısı sağlayacak. İlk rapor (“ Putin yönetimindeki Rusya: 20 yıllık protesto ”) dizide protesto hareketine odaklanılıyor. Zaman çizelgesi daha sonra son yirmi yılın kuşbakışı bir görünümünü sunar – bu, olayların kapsamını genişletmeye, nasıl ortaya çıktıklarını yeniden yaratmaya ve onları hem elitlerin hem de sivil toplumun birlikte yaşadığı anlamlı bir siyasi bağlama yerleştirmeye yardımcı olacak.

Bir değerlendirme yapmaya çalışmıyoruz, bunun yerine düşünce için yiyecek sunuyoruz – okuyuculara bu zaman çizelgesini incelemeleri ve bu 20 yılın Rusya için ne anlama geldiğine kendileri karar vermeleri için bir fırsat. Bu proje de sadece geçmişin bir arşivi değil. Amacı, mevcut siyasi gelişmelerin köklerini ortaya çıkarmak ve Rusya’nın gelecekteki gidişatına açıklık getirmektir.

* Protesto etkinlikleri, katılımcı sayısı ve gözaltılarla ilgili veriler, 2007-2016 yılları için Lankina Rus Protesto-Etkinlik Veri Kümesi’nden ( LAruPED ), 2019 için OVD- info’dan (yalnızca Moskova ve St. Petersburg) ve 2017-2018 Ekonomik ve Siyasi Reformlar Merkezi (tüm bölgeler). Veriler, rejim yanlısı protestoları ve gösterileri içermiyor. Katılımı hesaplama girişimleri herkesin bildiği gibi zor olduğu için, özellikle protesto katılımcılarının sayısıyla ilgili bilgilere dikkatle bakılmalıdır. Bu toplamlar muhafazakar tahminler olarak görülmelidir.

Putin Yönetiminde Yirmi Yıl
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Beylerbeyi Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin