Uluslararası bir araştırma ekibi, çok hücreli bir organizma olan tardigratlardan (su ayısı) başarılı bir şekilde “kuantum dolaşıklığı” adında ilk deneyi gerçekleştirdiklerini iddia etti.
Araştırması yakın zamanda bir ön-baskı makalesinde yayınlanan araştırmacı ekip, bir çift süper iletken kübit (kuantum bit) arasına bir su ayısına olarak bilinen küçük bir yaratığa yerleştirmeyi başardığını söylüyor.
Bu kadar küçük boyut oranları kuantum hesaplamanın temel özelliğidir. Ancak bu tür bir kuantum işlevi genellikle yalnızca parçacık boyutundaki nesnelerde gerçekleşmektedir. Araştırmacılar daha önce tek hücreli organizmaları kuantum dolaşıklığı durumuna tabi tutmuşlardı, ancak bu deney, bilim adamlarının bunu karmaşık bir biyolojik organizma ile ilk kez yaptıkları anlamına gelmekte.
Su ayısı kuantum deneyinin amacı ne?
Tardigradlar, dünya üzerinde bildiğimiz en dayanıklı canlılar arasındadır. Son derece zor ortamlarda hayatta kalabilmek için gözlemlenebilir biyolojik işlevleri olmayan askıya alınmış bir uyku durumuna girebilirler.
Bu nedenle bilim adamları, bunları bir devrede kuantum bitleriyle birleştirmeyi denemeyi seçtiler ve su ayılarının yaşadığı en düşük sıcaklıklara maruz bıraktıktan sonra üç- süper iletken kübitlerle bir devre durumuna soktular.
Ekip, dolaşma olarak adlandırdıkları durumdan başarıyla bir su ayısını tekrar canlandırmayı başardılar. Ancak diğerlerine gelince, araştırmacılar “Hayvanın canlanması için dış sıcaklık ve basıncı nazikçe değiştirmenin çok önemli olduğunu belirtmek isteriz” diye açıkladılar.
Yorumlar kapalı.